TEMAN

Selasa, 14 April 2009

Teater MAHSURI - 24-30 APRIL ISTANA BUDAYA


Kategori : Teater
Tarikh : 24 - 30 April 2009
Masa : 8.30 Malam

SINOPSIS
Mahsuri gadis cantik kelahiran Langkawi, dara pingitan Pandak Mayah dan Cik Alang. Cantik jelitanya menjadi buah mulut dan kecemburuan terutamanya kaum wanita. Mahsuri dikahwinkan dengan seorang pemuda dan pahlawan tempatan, iaitu Wan Darus, adik kepada wakil Sultan di Langkawi, Wan Yahya (atau dengan gelaran Datuk Pekerma Jaya) dan Wan Mahura.

Hubungan Kedah-Siam menjadi keruh. Mahsuri hamil ketika Wan Darus keluar meninggalkan Langkawi untuk berperang dengan tentera Siam. Sepeninggalan beliau, Mahsuri tinggal bersama ibu bapanya. Deramang, seorang kembara telah singgah di Langkawi. Kebolehannya menambat hati penduduk Langkawi dan ibu bapa Mahsuri, sehingga mempelawa Deramang tinggal dirumahnya. Kepandaian Deramang dalam bersyair menaikkan nama Mahsuri sebagai tuan rumah dan menimbulkan kecemburuan Wan Mahura, kakak iparnya. Kelahiran anak Mahsuri, Wan Hakim, mencetuskan fitnah apabila Wan Mahura menuduh Mahsuri melakukan hubungan sulit dengan Deramang.

Mahsuri dan Deramang dijatuhkan hukuman bunuh oleh Datuk Pekerma Jaya setelah termakan hasutan isterinya. Mahsuri dan Deramang dijatuhkan hukuman bunuh. Walaupun dipujuk dan dirayu ibu bapa Mahsuri, hukuman tetap dijalankan dan Mahsuri dibunuh tanpa dosa. Sebelum mati Mahsuri telah menyumpahi Langkawi menjadi padang jarak padang tekukur selama tujuh keturunan. Wan Darus pulang dengan kecewa lalu membawa anaknya, Wan Hakim meninggalkan Langkawi.

PelakonUtama:
Vanidah Imran
Azharudin Ramli (Arja Lee)
Azman Md Hasan
Azizah Mahzan

Pengarah
Fauziah Nawi

Pengarah Artistik
Irwan Ismadi Shahrim

Penulis Skrip & Lirik Lagu
Rahimidin Zahari

Pengarah Muzik
Mohd Yazid Zakaria

Komposer
Iryanda Mulia Irwadi

Pengarah Teknikal
Jamaluddin Md. Nor

Pereka Tata Cahaya
Mohd Firdaus Mohamad Hanif (Pitt Hanif)

Koreografer

Adam Corrie Lee Abdullah <------ SUAMI ZIMO

Tempat Persembahan
Panggung Sari, Istana Budaya

Tiket
RM30, RM50, RM70 & RM100

Maklumat lanjut, hubungi:
BOX OFFICE
ISTANA BUDAYA
JALAN TUN RAZAK, KUALA LUMPUR
Tel : 03-4026 5558
Faks: 03-4026 5552
Waktu Operasi: 9.00 Pagi - 6.00 Petang (Hari Bekerja) 9.00 Pagi - 1.00 T/Hari (Sabtu)

Pembelian/Tempahan Tiket Secara Online
www.ticket2u.biz Tel: 03-4149 8600


P/S: Dah sebulan lebih Zimo mengikut suami Zimo buat latihan teater MAHSURI... Sebuah teater yang menarik, kerana ia teater muzikal yang penuh dengan moral.

Tiada ulasan:

Catat Komen