TEMAN

Khamis, 12 November 2009

MENCARI AL-FALAH


DI HARI TERAKHIR PENGAMBARAN 'MENCARI AL-FALAH'


Syukur alhamdulillah telemovie MENCARI AL-FALAH selesai sudah pengambarannya. Cerita ini terbitan JELAS JUTA dan pengarahnya POPEYE. Tempoh penggambaran 3/11- 11/11/09.

Saya diberi watak AHMAD LIM seorang mualaf yg telah memeluk Islam selama 11 tahun sebagai perunding pembinaan yang secara tidak sengaja telah bergaul dgn orang kampung di tempat saya ditugaskan. AHMAH LIM terkejut dengan amalan orang kampung yang mengamalkan perbuatan syirik seperti memuja busut untuk mendapatkan nombir ekor dan beberapa lagi perkara yang kurafat. AHMAD LIM cuba menyelamatkan akidah orang kampung, tetapi dipandang sinis kerana dia seorang mualaf. Di dalam cerita ini, saya mendapat satu babak di mana saya sedang mengaji al-Quran dengan merbu dan lancar. Ia sangat mencabar kerana di alam realiti saya baru 2 thn memeluk Islam dan sedang belajar mengaji dan merangkak.

Cabaran yang kedua, saya diberi watak baik. Selama ini saya hanya di beri watak penjahat. Ia amat berlawanan dengan watak yang saya dapat sekrang.

Cabaram ketiga ialah saya dapat berlakon dengan pelakon yang amat saya segani iaitu ABU BAKAR OMAR. Berdepan dgn seorang yang hebat menjadikan saya jadi kaku kerana terasa kerdil diri ini dengan ABU BAKAR OMAR yang kita tahu kehebatan lakonannya yang bersahaja dan memberi kesan.

Dialog yang menyentuh perasaan saya ;

UNTUK PENGETAHUAN SEMUA, SAYA TIDAK PERNAH MEMINTA UNTUK DIJADIKAN CINA... BEGITU JUGA DENGAN SAUDARA-SAUDARA SEKALIAN, TIDAK PERNAH MEMINTA MELAYU. KITA DIJADIKAN BERBANGSA-BANGSA UTK BERKENAL-KENALAN, BELAJAR ANTARA SATU SAMA LAIN. BUKAN UNTUK BERMUSH. ALLAH YG MENGATUR SEGALA-GALANYA. INILAH YG DINAMAKAN TAKDIR....

Terima kasih team MENCARI AL-FALAH. Gembira dapat bekerjasama dengan anda semua.
Assalamualaikum... :)


Photobucket

2 ulasan:

 1. Salam adam ;)

  best tajuk dia, bila ea disiarkan:)

  p/s:kimsalam ur beautiful wife:)

  BalasPadam
 2. Tajuknya sudah tukar TASBIH MUALLAF
  ditayangkan pada 30 Januari 2011
  astro prima

  BalasPadam