TEMAN

Selasa, 9 Februari 2010

SELAMAT TAHUN HARIMAU
Tahun Baru Cina merupakan perayaan terpenting orang Cina bagi menyambut tahun baru dalam kalendar qamari Cina. Kalendar qamari Cina terbahagi kepada kitaran 12 tahun dan dinamakan sempena nama haiwan. Tahun ini tahun Harimau. Saya Adam, lahir pada tahun monyet. Untuk kepercayaan kaum cina, sesiapa yang lahir pada tahun monyet tahun ini tidak beberapa bagus. Kerana Harimau makan monyet. Tapi ini hanyalah kepercayaan bangsa cina. Bagi saya yang telah beragama Islam tidak boleh mempercayainya kerana syirik.

Tahun Baru Cina melambangkan permulaan, titik permulaan dalam nasib dan kehidupan. Sebelum hari tahun baru bermula, sanak saudara yang jauh akan kembali berkumpul. Rumah akan dicuci dan segala hutang-piutang dikutip atau dibayar agar mereka tidak sentiasa dikelilingi hutang sepanjang tahun yang baru. Mercun dibakar pada tengah malam bagi menandakan bermulanya tahun baru dan bagi menghalau puaka dan nasib malang.

Rumah-rumah dihiasi dengan buah limau sebagai simbol murah rezeki, bunga dan pokok limau. Tahun Baru Cina diraikan dengan jamuan yee sang dan kuih bakul. Kaum keluarga akan makan besar dengan masakan tradisi seperti daging itik, daging salai, sosej, kuih pulut, dan limau mandarin. Golongan muda pula akan melawat golongan tua dan menerima wang ang pau dalam sampul merah bagi melambangkan nasib baik, yang diberikan oleh orang yang berkeluarga kepada mereka yang masih belum kahwin. Perarakan tarian naga atau singa akan diadakan, dengan kereta berhias yang diiringi bunyi gendang.Lima belas hari selepas perayaan Tahun Baru Cina, perayaan Tahun Baru Cina ditamatkan dengan perayaan Chap Goh Mei. Tahun Baru Cina bukan sahaja diraikan oleh kaum Cina di merata dunia, malah turut dirayakan oleh bangsa Korea, Vietnam, Mongol dan Miao (Hmong China) yang dipengaruhi oleh China dari segi kebudayaan dan keagamaan, maka turut memakai kalendar qamari Cina.

Cukup untuk pengenalan apa itu Tahun Baru Cina. Insya'allah saya akan pulang menyambut Tahun Baru Cina jika tiada aral melintang. Walaupun saya bukannya lagi agama yang sama dengan kelaurga saya tetapi ia bukanlah penghalang untuk merayakannya bersama keluarga selagi kita tidak melanggar dan melakukan perkara yang bertentangan dengan agama Islam.

Agama bukanlah halangan untuk kita mengeratkan siratulrahim antara keluarga.

Selamat Tahun Baru Cina kepada mereka yang menyambutnya. :)


Photobucket

Tiada ulasan:

Catat Komen