TEMAN

Ahad, 16 Januari 2011

BERSALJI DI HANGZHOU
Salam hujung minggu semua,

Petang semalm, keluarga saya terdiri dari Mak serta adik-adik perempuan saya Irah, Fuzah, Ummu , Baby dan ibu mertua dengan Adik Ipar Fuzah telah selamat pergi bercuti di Hangzhou, China. 

Seronoknya, pada plan asalnya kami join trip mereka tetapi oleh kerana jadual kami agak ketat tak dapatlah mengikut bercuti ke sana. 

Hangzhou sekarang sedang musim salji. Best tu....  jom kita kenali Hangzhou serba sedikit. Hangzhou adalah sebuah bandar besar yang terletak di kawasan Sungai Yangtze Delta dari Republik Rakyat China. Hangzhou terkenal kerana peninggalan bersejarah dan keindahan alam. Hal ini sering dikenal sebagai salah satu kota yang paling indah di China. Ini telah menduduki ranking teratas sebagai salah satu dari sepuluh bandar yang paling indah di China Walaupun Hangzhou telah. Telah melalui banyak perkembangan bandar baru-baru ini, masih mempertahankan warisan sejarah dan budaya. Hari ini, pelancongan tetap menjadi faktor penting bagi ekonomi Hangzhou itu. Salah satu pemandangan Hangzhou yang paling popular adalah Tasik Barat. Tasik itu sendiri merangkumi kawasan seluas 6 km2 (600 hektar) dan termasuk beberapa tempat yang paling terkenal Hangzhou yang bersejarah dan indah. Berdekatan dengan tasik tersebut merupakan daerah indah merangkumi lebih dari 50 kilometer persegi. Daerah ini meliputi pagoda sejarah, laman budaya, serta keindahan alam tasik dan perbukitan. Ada dua causeways di seberang tasik. 

Hangzhou dialek tempatan adalah sebahagian daripada keluarga Wu dari dialek Cina, dan tidak saling difahami dengan Mandarin atau kumpulan lain dialek China. Namun, seperti kebanyakan tempat di China, penduduk tempatan kebanyakan akan dua bahasa dalam dialek tempatan dan Mandarin, dan anda tidak akan mempunyai masalah berbahasa Mandarin kecuali jika anda sedang berbicara dengan orang tua. Bahasa Inggeris tidak banyak digunakan, walaupun kemungkinan hotel lebih mahal akan mempunyai kakitangan yang bercakap di Inggeris dasar sekurang-kurangnya. Pastikan anda mempunyai nama tujuan anda ditulis dalam bahasa Cina untuk menunjukkan pemandu teksi sehingga mereka dapat membawa anda ke mPublish Postana anda ingin pergi.

Hangzhou China Silk Road Town di Tiyuchang. Anda juga boleh mendapatkan sutera di tempat-tempat lain di bandar, tetapi sebahagian besar hanya akan menjadi kain. Ini terbuka 08:00-5:00 dan berhampiran dengan Zhejiang International Hotel. Tawar menawar mungkin amat susah.

Apa-apa pon kita tunggu mereka balik dari Hangzhou. Apa ole-ole yang mereka bawa untuk orang Malaysia.

Tiada ulasan:

Catat Komen