TEMAN

Jumaat, 29 April 2011

RED RIDING HOOD MEMANG BEST

Salam sejahtera sahabat-sahabat semua,

Jom kita tengok wayang Red Riding Hood. Kami telah pon menontonnya.  Sebuah filem yang Fazi tunggu-tunggukan kerana sejak kecil telah mengetahui kisah Little Red Riding Hood. 

Red Riding Hood adalah sebuah filem fantasi gelap Amerika diarahkan oleh Catherine Hardwicke, dari senario oleh David Leslie Johnson. Hal ini sangatlonggar didasarkan pada kisah rakyat Little Red Riding Hood [4] yang dikumpuloleh kedua-dua Perrault Charles dengan nama "Le Petit mengantar Rouge "(Little Red Riding Hood) dan beberapa dekad kemudian oleh Grimm Brothers sebagai"Rotkäppchen "(Little pengangkut barang).


Sinopsis 

Valerie (Amanda Seyfried) adalah seorang wanita muda yang tinggal di desa kecil Daggerhorn, Empayar Rusia. Ia jatuh cinta dengan Peter penebang kayu (Shiloh Fernandez), tetapi orangtuanya Césaire (Billy Burke) dan Suzette (Virginia Madsen) telah berjanji pandai besi kaya Adrian Lazar (Michael Shanks) yang Valerie akan berkahwin anaknya Henry (Max Irons).

Valerie bercadang untuk melarikan diri dengan Peter, tapi rencana mereka ditahan ketika sirene bandar meletus, mengatakan kepada pasangan bahawa werewolf yang terrorizes desa mereka telah menyerang lagi. Pada pemeriksaan lebih dekat dari korban, ditemui menjadi Lucy, adik Valerie yang lebih tua. penduduk bandar ini menawarkan korban bulanan kepada binatang itu dan tinggal jauh dari hutan, tetapi Lucy diri ada selepas mendapati bahawa Valerie telah dijanjikan dalam penglibatan Henry, yang Lucy dicintai.

Adrian, Henry, Peter, Césaire, dan usaha orang lain di luar ke hutan untuk memburu Wolf dan berjaya memenggal kepala satu, tetapi membunuh Adrian dalam proses. Orang-orang membawa kembali seekor serigala abu-abu umum, pemikiran itu salah satu yang telah meneror desa.

Sementara membantu tubuh Suzette membalsem Adrian, Valerie mendapati bahawa mereka pernah berselingkuh dan bahawa Lucy sebenarnya putrinya serta setengah Henry-adik. Ini adalah alasan mengapa ia tidak boleh ditawarkan kepadanya. Valerie juga belajar bahawa Césaire adalah nampaknya tidak menyedari perkara ini.

penduduk bandar ini memutuskan untuk merayakan kematian serigala, namun perayaan mereka terganggu oleh kedatangan penyihir pemburu terkenal Bapa Sulaiman (Gary Oldman) yang mendedahkan bahawa warga kota tidak menyembelih Wolf nyata kerana hal itu akan berubah kembali ke bentuk manusiajika mereka lakukan. Namun, warga kota memutuskan untuk meneruskan perayaan. Tapi sekali lagi perayaan terganggu oleh kedatangan Wolf nyata, yang pada mengamuk membunuh beberapa orang. Hal ini menunjukkan bahawa mereka digigit oleh makhluk selama seminggu bulan darah akan menerima kutukan juga. Valerie dan temannya Roxanne (Shauna Kain) tersudut oleh Wolf ketika cuba untuk sampai ke gereja, sebagai tanah yang kudus adalah tempat yang selamat. Wolf kemudian mulai berbicara kepada Valerie dalam menggeram bahawa ia dapat memahami (banyak kejutan nya) selain memiliki mata yang sangat coklat. Ketika dua tiba kembali di desa terlihat bahawa salah satu penjaga Bapa Sulaiman masih hidup, meskipun ia telah digigit oleh Wolf. Walaupun saudara protes si penjaga, Bapa Sulaiman membunuh penjaga dalam usaha untuk menyelamatkan bandar dari belum werewolf lain.

Hari berikutnya, kakak autis Roxanne ditangkap oleh Pastor Solomon, yang percaya dia menjadi kaki tangan dari Wolf kerana keadaan panik di mana ia dijumpai selepas serangan itu. Hal ini menunjukkan bahawa saudara Roxanne adalah dimasukkan ke dalam Bull Kurang ajar. Untuk keluaran kakaknya Roxanne berkata Bapa Sulaiman bahawa Valerie dapat berkomunikasi dengan Wolf. Ketika kemudian menyebabkan abangnya, dia melihat dia sudah mati dari gajah logam.Sementara itu Pastor Sulaiman menangkap Valerie dan menggunakan dia sebagai umpan untuk menarik Wolf keluar dari persembunyian, tapi ia diselamatkan oleh Peter dan Henry. Sementara Henry membebaskan lengan Valerie daripada beberapa rantai, Peter set terbakar menara dari mana Bapa Sulaiman adalah mengawasi tindakan. Dalam bertindak Petrus ditangkap dan dilemparkan ke dalam gajah, walaupun api tidak menyala di bawahnya. lelaki Bapa Sulaiman berusaha untuk menembak pada Valerie dan Henry, dan, dalam kekacauan seterusnya, Wolf muncul, membunuh banyak lagi dan mengikuti Valerie ke gereja, di mana ia membakar kaki nya setelah masuk. Salomo ayah cuba untuk membunuh Wolf, tetapi telah lepas tangan digigit nya. rakan Valerie's Roxanne dan lain-lain perisai dari serigala sampai matahari terbit. Setelah digigit, Bapa Sulaiman dijalankan. Sementara itu, Valerie memiliki mimpi dan menjadi yakin bahawa dia Nenek (Julie Christie) yang tinggal di sebuah pondok di dalam hutan dan juga memiliki mata coklat, adalah Wolf dan menetapkan untuk menghancurkan dan menyelamatkan desa.

Valerie set off untuk rumah neneknya, berhenti di kapel dalam perjalanan keluar dari desa, dan meletakkan tangan Bapa Sulaiman terputus di bakul nya. Di hutan Valerie bertemu Peter, yang mengenakan sarung tangan. Dia tidak menjelaskan bagaimana ia mampu keluar dari gajah, tapi percaya dirinya untuk menjadi Wolf cuba untuk menyembunyikan kaki membakar nya, Valerie miring dia dengan pisau. Dia melarikan diri ke rumah neneknya. Ketika dia tiba, nampak seolah-olah neneknya bertindak aneh dan tidak akan mendedahkan dirinya Valerie. Hal ini kemudian mengungkapkan bahwa Wolf bukanlah ayah Peter mahupun nenek Valerie, tapi Césaire, dia, saat ia menarik kembali tirai, juga menunjukkan dirinya telah memalsukan suara neneknya. Césaire menjelaskan kepada Valerie bahawa ia memerlukan seseorang untuk lulus kurnia ke atas, sebagai bulan darah hampir berakhir. Ia menjelaskan bahawa ia awalnya dimaksudkan untuk itu harus Lucy, namun begitu dia melihatnya, dia tetap ketakutan; mendedahkan bahawa ia tidak dapat memahaminya. Setiap keturunan dari Wolf akan mampu memahami bahasanya. Setelah wahyu ini, Césaire bertindak keluar dari kemarahan dan dibunuh Lucy. (Ini juga menjelaskan mengapa serigala mencakar ibu Valerie dan dibunuh Adrian.)

Seperti Césaire adalah untuk menggigit Valerie, Peter tiba-tiba datang untuk menyelamatkannya. Césaire gigitan Petrus sebelum dibunuh sebagai Valerie menusuk dia dengan perak kuku tangan Bapa Sulaiman terputus, dan sebagai Peter melemparkan kapaknya ke punggung Césaire's. Valerie dan Peter membuang tubuh Césaire's dengan mengisi dia dengan batu dan membuang dia ke dalam air.

Valerie memilih untuk tetap tinggal di rumah neneknya. Dia bermaksud untuk menunggu Petrus, yang, sepenuhnya menyedari bahawa ia dikutuk, retret ke padang gurun untuk belajar bagaimana mengawal kekuasaannya. Beberapa tahun kemudian, sebagai Valerie mengambil beberapa tanaman, dia mendengar suara. Menengadah, ia melihat Wolf, Peter sekarang. Dia tersenyum apabila mereka bersatu kembali. Tembakan terakhir adalah dari Valerie dalam jubah merah berjalan di sebuah gunung yang diselimuti salji dengan Peter.Amanda SeyfriedAmanda Seyfried...
Valerie
Gary OldmanGary Oldman...
Father Solomon
Billy BurkeBilly Burke...
Cesaire
Shiloh FernandezShiloh Fernandez...
Peter
Max IronsMax Irons...
Henry Lazar
Virginia MadsenVirginia Madsen...
Suzette
Lukas HaasLukas Haas...
Father Auguste
Julie ChristieJulie Christie...
Grandmother
Shauna KainShauna Kain...
Roxanne
Michael HoganMichael Hogan...
The Reeve
Adrian HolmesAdrian Holmes...
Captain
Cole HeppellCole Heppell...
Claude
Christine WillesChristine Willes...
Madame Lazar
Michael ShanksMichael Shanks...
Adrien Lazar
Kacey RohlKacey Rohl...
PrudenceKategori  : Misteri, Fantasi, Seram
Mula ditayangkan di Malaysia : 21 April 2011
Pengarah: Catherine Hardwicke
Penulis: David Johnson


Photobucket

Tiada ulasan:

Catat Komen