TEMAN

Rabu, 18 Mei 2011

The Lost BladesmanThe Lost Bladesman adalah Hong Kong 2011 sejarah seni mempertahanakan diri filem yangdiadaptasi dari kisah Guan Yu persimpangan lima berlalu dan membunuh enamjeneral dalam novel sejarah Romance Luo Guanzhong tentang Tiga Kerajaan. Ini bintang Donnie Yen sebagai Guan, yang juga menjabat sebagai pengarah aksi filem.Ditulis dan diarahkan oleh Alan Mak dan Felix Chong. Filem bermula pada Mac 2010 dan selesai pada tarikh 30 Jun 2010.
Sinopsis
Pembuka tirai filem ini dimulaikan dengan adegan Cao Cao menghadiri pengebumian Guan Yu - Guan dipenggal kepala adalah dikuburkan dengan sebuah patung kayu tempat tubuhnya.Adegan lalu kilas balik ke 20 tahun yang lalu: Guan Yu telah dipisahkan dari sumpah saudara Liu Bei nya, dan ia sementara berkhidmat Cao Cao sambil menunggu kabar tentang kewujudan Liu. Pada Pertempuran Baima antara Cao Cao dan musuhnya, Yuan Shao, Guan Yu membunuh umum Yuan Yan Liang dan mengangkat pengepungan di Baima. Sebagai hadiah, Cao Cao mengesyorkan bahawa maharaja memberikan Guan Yu gelaran "Marquis of Hanshou" (汉寿 亭侯) dan mempromosikan dia untuk pangkat seorang jeneral leftenan (偏将军).
keluarga Liu Bei dan gundik nya, Qilan, tinggal di kawasan-kawasan Cao Cao bersama-sama dengan Guan Yu. Cao Cao selalu disajikan Guan Yu dengan hadiah berharga, berharap bahawa umum akan tersentuh dan memutuskan untuk tetap berada di sisinya, tetapi Guan menolak untuk meninggalkan kesetiaannya kepada Liu Bei. Ketika ada kabar bahwa Liu Bei berlindung dibawah Yuan Shao, Guan Yu dirundingkan dengan Cao Cao untuk melepaskan keluarga Liu Bei, dan Cao setuju, sedangkan Qilan tetap di belakang dengan Guan. Ketika Cao Cao menyedari bahawa Guan Yu diam-diam jatuh cinta dengan Qilan, ia menipu Guan menjadi wain dibubuhi pengambilan afrodisiak, dengan harapan bahawa Guan akan mendedahkan perasaannya ke Qilan. Namun, Guan Yu berhasil untuk tetap rasional dan tidak mengambil selir saudaranya sumpah nya untuk dirinya sendiri. Dia dan Qilan membuat persiapan untuk meninggalkan Cao Cao setelah itu.Pengikut Cao Cao sangat menentang keputusannya untuk membiarkan Guan Yu pergi, kerana mereka merasa bahawa Guan mungkin menjadi ancaman bagi junjungan mereka di masa depan. Walaupun begitu, Cao Cao memberikan perintah tegas bahawa tidak ada yang berhenti Guan Yu. Namun, di sepanjang jalan, Guan Yu mengalami hambatan dan harus berjuang menerobos melewati. Dia membunuh Kong Xiu, Han Fu, Meng Tan, Bian Xi, Wang Zhi dan Qin Qi berturut-turut. Hal ini akhirnya terungkap bahawa itu adalah maharaja, dan bukan Cao Cao, yang mengeluarkan arahan untuk membunuh Guan Yu. Setelah perbualan terkini, Guan Yu berbalik Cao Cao dan maharaja. Ia menuju untuk menyatukan kembali dengan Liu Bei, pertempuran di pihak Liu terhadap negara saingan Wei dan Wu selama dua dekad seterusnya sampai kematiannya.


Adegan kemudian berubah kembali ke pemakaman Guan Yu. Sebelum filem ini berakhir, Cao Cao membuat beberapa catatan akhir tentang bagaimana bukan dia, tetapi yang lain seperti Liu Bei dan Zhuge Liang, bertanggung jawab atas kematian Guan Yu.
Diarah oleh 
Alan Mak

Felix Chong

Dihasilkan oleh Leung Ting
Ditulis oleh Alan Mak
Felix Chong
Dibintangi oleh Donnie Yen
Jiang Wen
Betty Sun
Muzik oleh Henry Lai
Sinematografi Chan Chi-ying
Editing by Kong Chi-Leung
Studio Easternlight Film
Pop Filem
Shanghai Film Group
Anhui Media Industry Group Co, Ltd
Bintang Film Kesatuan Skykee ans Media Iklan Co, Ltd
Diedarkan oleh Filem Edko
Easternlight Film
Tarikh keluaran (s) 28 April 2011
Running time 107 minit
Negara Hong Kong
Bahasa Mandarin


Tiada ulasan:

Catat Komen