TEMAN

Jumaat, 6 Mei 2011

SELAMAT HARI IBUSalam sejahtera dan salam jumaat sahabat semua. Semoga hari ini lebih berkat, tenang dan lebih baik dari semalam. Hari ibu atau Mother's Day makin hampir. Kami berdua mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Ibu kepada semua wanita yang bergelar Ibu. 


Ini gambar ketika kami berdua menyambut Tahun Baru Cina bersama Ibu Adam (Mak Mertua Fazi). Kami tetap menyambut bersama walaupun kami berlainan agama.  Kasih ibu dan anak tak dapat dipisahkan.   Hormatilah Ibu Sekalipun Berlainan Agama     Dari Asma’ binti Abu Bakar r.a katanya:

”Ketika terjadi genjatan senjata dengan kaum Quraisy, ibuku yang ketika itu masih musyrik datang kepadaku. Lalu aku meminta izin Rasulullah SAW dengan berkata:”Ya Rasulullah! Ibuku datang kerana beliau rindu padaku. Bolehkah aku menemuinya?”Jawab Rasulullah SAW,”Ya boleh! Berjumpalah dengan ibumu.”
(Muslim)Huraian
1. Di dalam Islam SUAMI dan IBU mempunyai kuasa yang besar. Kuasa suami ke atas isteri dan kuasa ibu ke atas anak-anak. Seseorang itu akan dimurkai Allah sekiranya dia menyakiti hati dua golongan tadi.
2. Rasulullah SAW pernah bersabda yang maksudnya: "Syurga itu di bawah tapak kaki ibu". Oleh itu anak-anak harus menumpahkan kasih sayang kepada orang tua mereka sekalipun mereka kafir dan ingkar terhadap Allah. Hal ini disebabkan ibu bapa adalah berhak mendapat penghormatan daripada anak-anak.
3. Anak-anak harus mentaati ibu bapa mereka yang beragama Islam dalam urusan hidup yang tidak bertentangan dengan Islam. Islam melarang keras anak-anak mencela atau memarahi ibu bapa dengan bahasa yang kasar tetapi haruslah menasihati mereka dengan baik dan sopan.Adam dengan Mak (Ibu Mertua) ketika ini tengah sibuk menyiapkan tugasan 'game' pada Hari Raya Aidil Fitri 2010. Adam ketika ini kumpulan dengan mak. Mak melayan Adam seperti anaknya sendiri. Adam amat bertuah beribu mertuakan Mak atau dikenali sebagai Kamariah. Kalau ada sebarang masalah Adam selesa bercerita dengan Mak. Begitu juga dengan Fazi, Fazi teramat rapat dengan Mak. 

Semoga Mak berdua sentiasa dilindungi Allah, sentiasa sihat, gembira selalu tak nak susah-susah hati dan yang paling ingin kami berdua kata pada Mak berdua. 

KAMI SANGAT SAYANG DENGAN MAK

SELAMAT HARI IBU.... 

mmmm lebih tetap 

SELAMAT HARI MAK


You taught me everything
And everything you’ve given me
I always keep it inside
You’re the driving force in my life, yeah
There isn’t anything
Or anyone I can be
And it just wouldn’t feel right
If I didn’t have you by my side
You were there for me to love and care for me
When skies were grey
Whenever I was down
You were always there to comfort me
And no one else can be what you have been to me
You’ll always be you always will be the girl
In my life for all times

Chorus:
Mama, mama you know I love you
Oh you know I love you
Mama, mama you’re the queen of my heart
Your love is like
Tears from the stars
Mama, I just want you to know
Lovin’ you is like food to my soul
You’re always down for me
Have always been around for me even when I was bad
You showed me right from my wrong
Yes you did
And you took up for me
When everyone was downin’ me
You always did understand
You gave me strength to go on
There was so many times
Looking back when I was so afraid
And then you come to me
And say to me I can face anything
And no one else can do
What you have done for me
You’ll always be
You will always be the girl in my life
Chorus 

Photobucket

Tiada ulasan:

Catat Komen