TEMAN

Ahad, 22 Januari 2012

龙年吉祥!(Lóng nián jíxiáng!) Good Luck in the Year of the Dragon!Pada Tahun Baru Cina, hanya ucapkan Selamat Tahun Baru kepada rakan-rakan Cina anda tidak mencukupi, anda perlu berkongsi hasrat baik yang berikut:

新年快乐!(Xīnnián kuàilè!) Happy New Year!

过年好!(Guò nián hǎo!) Happy New Year!

恭喜发财!(Gōngxǐ fācái!) I wish You Great Prosperity!

龙年吉祥!(Lóng nián jíxiáng!) Good Luck in the Year of the
Dragon!

Tahun Baru Cina (Spring Festival) 2012 adalah pada Jan 23, 2012. Menurut. Kalendar Tahun Lunar, 2012 ialah Tahun Naga.

Apakah Naga (龙 Long) tahun anda?
Selamat Tahun Baru Dragon/ Naga itu.龙 年 快乐! (Long Nian kuàile!)
Dragon / naga adalah yang besar. Di China, Dragon / naga adalah simbol kerajaan, tandamaharaja dan elemen lelaki daripada Yang. Dragon / naga juga sinonim dengan kuasa dan kekayaan.

Dragon jatuh pada tahun-tahun berikut: 1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000 dan 2012.

Ia dikatakan bahawa orang-orang yang dilahirkan dalam tahun naga yangmembawa karisma semula jadi dan berbakat dengan kuasa dan tuah. Merekaadalah yg mementingkan diri sendiri dan bercita-cita tinggi, hampir ke titikmegalomania, dan akan berhenti di apa-apa untuk mendapat apa yang mereka mahu. Mereka boleh berjaya sebagai pelakon, penyanyi, jurubank, pembiaya, ahli-ahli politik, ahli farmasi dan agak selesa di tempat profesion yang lain.Sesetengah orang terkenal yang dilahirkan pada tahun Dragon Bruce Lee (1940),Florence Nightingale (1820), Paul Allen (1952), dan Friedrich Nietzsche (1844).


Dragon haiwan ke-lima dalam Zodiac Cina
Pada suatu masa dahulu, Maharaja Jade bersedia untuk memilih dua belashaiwan untuk diiktiraf sebagai zodiak (生肖 shēngxiāo) tanda-tanda. Selarasdengan perintah, dua belas haiwan yang pertama tiba pada hari yang ditetapkanakan dipilih sebagai haiwan zodiak. Kucing bertanya tetikus untuk membantumendaftarkan, tetapi tetikus terlupa dan kucing itu tidak dipilih. Semenjak itu,kucing dan tetikus telah musuh. Haiwan lain ingin memilih lembu untuk tempatpertama. Apabila lembu berjalan masuk ke dalam dewan, tetikus menunggang diatas belakangnya dan dilihat mula-mula. Sehingga itu, tetikus mengambil tempat pertama dalam zodiak. Harimau dan naga tidak menerima keputusan itu, tetapitelah diberikan sebagai raja-raja gunung dan laut dalam hukuman. Seterusnya,arnab tidak menerima jawatan-jawatan lain dan berlari perlumbaan dengan nagauntuk mengambil tempat keempat. Itulah bagaimana naga menjadi HaiwanKelima dalam Zodiac Cina.


Salam Tahun Baru Cina 2012
年 (Nian) raksasa dan 守岁 (shǒusuì) berjaga sehingga lewat malam atausepanjang malam di Malam Tahun Baru

Ia dikatakan bahawa terdapat satu raksasa yang dipanggil "年 (Nian)" dalammasa purba China. "年 (Nian)" raksasa bersaiz besar dan dengan antena yangkeluar kepalanya. Biasanya, ia hidup di bawah lautan yang dalam, tetapi di dalamMalam Tahun Baru, ia keluar untuk memakan ternakan dan orang-orang yangtinggal di kampung-kampung. Walau bagaimanapun, selepas bertahun-tahun dan kerugian banyak orang mendapati bahawa "年 (Nian)" raksasa takut lampu,warna merah terang dan bunyi bising. Jadi pada Hawa Tahun Baru (dipanggil "除夕 (chúxī)" di China), orang-orang Cina meletakkan couplets yang ditulis di ataskertas merah sehingga pada pintu mereka, digantung tanglung merah merentasirasuk get, set off bunga api dan tinggal sehingga semua malam, yang dikenali sebagai '"守岁 (shǒusuì)" di China dan rakyat masih mengikuti tradisi ini pada hari ini. "守岁 (shǒusuì)" saham tradisi perasaan yang terlintas di dalam daritahun yang berlalu dan keinginan yang bagus untuk tahun baru yang akandatang.

Jika anda tinggal di China atau akan menghabiskan Tahun Baru 2012 dengan rakan-rakan Cina anda, anda boleh mengalami Tahun Baru Cina sendiri.

本命 年 (běnmìngnián)

"本命 年 (běnmìngnián)" merujuk kepada tahun anda dilahirkan. Ianya samadengan salah satu daripada 12 haiwan Zodiak Cina yang dipanggil "生肖(shēngxiāo)." Dalam kedatangan satu "本命 年 (běnmìngnián)," menurut tradisiCina, seseorang itu perlu memakai tali pinggang merah dan stoking merah danjahitan satu jalur kain merah kot salah satu. Kerana "本命 年 (běnmìngnián)" jugadikenali sebagai tahun ambang yang dipercayai adalah sukar untuk mendapatkan melalui. Orang-orang Cina percaya bahawa merah adalah warnayang bertuah, yang boleh membantu rakyat membebaskan diri mereka apa-apamusibah yang datang dari mereka "本命 年 (běnmìngnián)." Tahun Baru Cina2012 ialah Tahun Naga itu!

Jika anda dilahirkan pada tahun 1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988,2000, dan 2012, anda milik untuk Dragon, begitu Tahun Baru 2012 ialah "本命 年(běnmìngnián)."

p/s : tidak sesuai untuk yang beragama Islam. Ilmu ini hanya untuk pengetahuan kita semua sahaja. Jangan terpengaruh dengan artikel ini. 
PhotobucketTiada ulasan:

Catat Komen