TEMAN

Ahad, 29 Januari 2012

SEMOGA MENDAPAT HIDAYAH- LIAM NEESONPelakon kesukaan kami Liam Neeson khabarnya ingin balik pada fitrah iaitu ingin kembali pada Islam. 
Kami berdua amat meminati lakonannya menerusi filem TAKENyang megisahkan beliau seseorang ejen CIA bersara bergerak di seluruh Eropah dan bergantung kepada kemahiran lamanya untuk menyelamatkan anak perempuannya estranged, yang diculik dalam perjalanan ke Paris untuk dijual ke dalam pelacuran. Filem tu kami tengok berulang-ulang kali kerana wataknya yang terserlah sebagai seorang bapa yang amat sayang akan anaknya. 

Kami pada mulanya agak terkejut dan gembira sangat kerana pelakon pujaan kami menyatakan hasratnya untuk memeluk Islam melalui suratkhabar tempatan iaitu Harian Metro. 


Hollywood bintang Liam Neeson sedang menimbangkan memberi kepercayaan Roman Katolik itu dan menjadi seorang Muslim.

Pelakon, 59, mengaku bahawa sembahyang Islam "masuk ke rohnya" semasapenggambaran di Istanbul.

"Laungan azan yang berlaku lima kali sehari, dan untuk minggu pertama, iamemandu anda gila, dan kemudian ia masuk ke dalam semangat anda, dan ia adalah perkara yang paling indah, indah," katanya kepada The Sun.

"Terdapat 4000 masjid-masjid di bandar. Ada yang menakjubkan, dan ia benar-benar membuat saya berfikir tentang menjadi seorang Muslim. "

Neeson dinaikkan di Ireland Utara sebagai Roman Katolik yang taat dandinamakan selepas imam tempatan.

Tetapi bintang - isteri yang, Natasha Richardson, meninggal dunia berumur 45dalam kemalangan ski pada tahun 2009 - telah bercakap mengenai cabarankepada iman.

"Saya telah diternak seorang Katolik, tetapi saya fikir setiap hari kita bertanya kepada diri kita, tidak sedar, apa yang kita lakukan di atas planet ini? Apakahsemua? Saya selalu membaca buku-buku mengenai Tuhan atau ketiadaanTuhan dan ateisme," katanya berkata.


Filem-Nya terbaru, The Grey, kira-kira satu pasukan minyak penggerudian yangkemalangan di Alaska pembekuan, yang akan dikeluarkan pada 16 Februari.Latarbelakang

Liam Neeson John OBE (lahir pada 7 Jun 1952) adalah seorang pelakon Ireland yang telah dicalonkan untuk Oscar, BAFTA dan tiga Anugerah GoldenGlobe. Beliau telah berbintang dalam beberapa peranan yang ketara termasuk Oskar Schindler dalam Senarai Schindler itu, Michael Collins di Michael Collins,Peyton Westlake di Darkman, Jean Valjean dalam Les Misérables, Qui-Gon Jin dalam Star Wars (filem Star Wars Episode 1: The Phantom Menace dan episod Star Wars: Clone Wars), Alfred Kinsey in Kinsey, Ra's al Ghul dalam Batman Begins dan The Dark Knight Rises serta suara Aslan dalam Tawarikh siri filem Narnia.Beliau membintangi filem-filem lain yang ketara seperti Excalibur, Kolam Mati,Nell, Rob Roy, menghantui, Love Sebenarnya, Kerajaan Syurga, Taken, Clash ofTitans, The A-Team, dan tidak diketahui, serta arthouse filem-filem yang lebih kecil (contohnya  Deception, Breakfast on Pluto, Chloe). Beliau yang berada dinombor 69 pada bintang 100 filem terhebat sepanjang zaman Empayar majalahpada tahun 1997.Beliau dilahirkan di Ballymena, County Antrim dan pendidikan di St PatrickCollege (kini St Patrick, Dundonald), Ballymena Technical College dan Universiti Belfast Queen. Dia berpindah ke Dublin selepas universiti untuk melanjutkan kerjaya bertindak, menyertai terkenal Abbey Theatre. Pada awal tahun 1990-an, beliau berpindah lagi ke Amerika Syarikat, di mana pujian-pujian yang luas untuk prestasi dalam Senarai Schindler membawa kepada kerja yang lebih berprofil tinggi. Beliau adalah duda dan tinggal di New York dengan dua orang anak lelakinya.

http://www.liamneeson.net/
bacaan harianku
Photobucket

Tiada ulasan:

Catat Komen