TEMAN

Jumaat, 10 Februari 2012

TIDUR LEWAT HANYA KERANA THE BIG C
Salam ceria selalu,

Sejak seminggu yang lepas, saya tertonton sebuah rancangan drama bersiri iaitu THE BIG C. Secara tak sengaja tonton drama ini. Amat mengejutkan drama ini telah menarik perhatian saya untuk menontonnya. kisah seorang wanita yang menghidapi penyakit barah. Bagaimana ia menempuh dan menghadapi dengan caranya yang membuatkan saya rasa kagum dengan semangatnya walaupun kadang kala caranya salah.

Saya agak terlewat mengikuti drama bersiri komedi santai ini. Suami saya kata nanti pergi cari dvdnya. Jadi kena beli dvd siri 1,2 dan 3 mungkin.Episod perintis Big C telah diterima secara positif, manakala episod berikutnyamenerima ulasan campuran. Musim Satu menerima markah keseluruhan 66 pada Metacritic Alessandra Stanley The New York Times menulis: "Big C bekerj akerana kebanyakan penulisan yang kukuh dan boleh dipercayai, dan begitu jugaCik Linney, yang jarang kedengaran palsu nota dan di sini mempunyai nada sempurna ... siri ini adalah pada tahap terbaik apabila tajam dan malap.Washington Post pengkritik Hank Stuever berkata:" Disokong oleh bertulis pisau bedah tajam dan malah lebih sengit persembahan, C. Big .. berjalan sejalurmempunyai kedua-dua cara. ia adalah untuk orang-orang yang ditolak olehhangat-kabur, penyakit o'-minggu-drama televisyen kabel,  manakala EW.com' Ken Tucker quibbled dengan titik plot utama : "masalah besar saya dengan Big Cberkenaan keputusan yang amat penting persembahan yang dibuat untuk episod awal: Cathy enggan memberitahu yang paling dekat kepada beliau bahawa diamempunyai kanser Walaupun ini merupakan salah satu daripada tindak balasyang berbeza ramai orang mempunyai apa-apa diagnosis dalam. kehidupan sebenar, dalam sebuah drama komedi seperti ini, ia membuatkan semua orang di sekelilingnya kelihatan agak  malap.Laura Linney sebagai Catherine "Cathy" Jamison. Cathy adalah seorang guru sekolah menengah yang, pada permulaan siri ini, telah baru-baru ini didiagnosisdengan melanoma terminal (peringkat IV). Keberatan untuk beban keluarga dan rakan-rakan dengan berita, dia menyimpan satu rahsia yang selama berbulan-bulan. Beliau tidak mendedahkan penyakitnya kepada jiran dan rakan Marlene(yang kemudiannya membunuh diri). Tingkah laku beliau secara dramatikmengubah kerana dia mula untuk membuat pilihan-pilihan yang melulu dalammenghadapi kematian yg akan datang. Ini termasuk menendang suaminya keluar dari rumah, membelanjakan wang untuk kereta yang mahal dan mempunyai hubungan sulit. Dia berkawan Andrea, seorang pelajar berpanjang lidah.Terdesak untuk memastikan anak remaja di laluan yang betul sebelum dia mati,dia tidak sengaja memandu perselisihan di antara mereka. Dia berakhir urusanbeliau apabila ia terdedah, dan membolehkan suaminya untuk bergerak semulaselepas akhirnya menerangkan kepada beliau bahawa dia sakit. Dia memberirumah Marlene, yang Marlene meninggalkan kepada Cathy di dalamnya, kepadaSean abangnya. Beliau memutuskan untuk menjalani rawatan dengan risikoyang besar kerana dia mahu hidup.

Oliver Platt sebagai Paul Jamison, suami Cathy. Paul mempunyai pendekatan yang agak seperti kanak-kanak untuk hidup, dan Cathy menendang dia keluar dari rumah kerana dia bosan melihat selepas dia. Dia tidak benar-benar memahami keadaan tetapi appeases dalam harapan bahawa keadaan boleh diperbaiki. Walaupun dipisahkan, dia mempunyai suatu pertemuan seksualdengan perempuan lain; ini akhirnya diampunkan di dalam menghadapi urusanCathy. Selepas Cathy mendedahkan kanser itu kepadanya, dia bergerak kembalidan menjadi terlalu-penuh perhatian dan kekanak-kanakan. Pada akhir acara kemuncak musim kedua episod Paul kepada Cathy sebagai angan-angan pada akhir maraton dia berjalan dan kemudian adegan potong menunjukkan diasedang diusahakan oleh pasukan EMS selepas tertelan kokain awal hari. Platt mempunyai sebelumnya ko-sia dengan Laura Linney di filem Kinsey.
SEASON 2


Photobucket

Tiada ulasan:

Catat Komen