TEMAN

Ahad, 23 Disember 2012

TENGOK WAYANG : THE HOBBIT


Tengok wayang memang best kan. 
Kali kami tengok wayang The Hobbit. Tengok kat KLCC. Dah lama tak tonton wayang kat KLCC. Terasa seat kecil sangat kerana selalu tonton di TGV Wangsa Walk. Seatnya luas.. Jadi keselesaan terganggu walaupun sebenarnya saiz badan kita bukannya kategori XL. Dan tidak selesa dengan penonoton disebelah yang jadi storyteller dengan rakannya sebelah. Sungguh tidak selesa. Dah la movie ni lama hampir 3 jam. Siap kira 1,2,3 sampai 12 orang hobbit yang ada. Memang menguji kesabaran betul. 

Ingatkan orang kita yang tinggal di bandar ini pandai tatasusila bila menonton wayang. Rupanya masih macam orang jakun yang tak pernah tengok wayang.

Sorry membebel panjang la pula, memang agak stress dan tak boleh nak tumpukan pada movie Hobbit semalam. 

Berbalik pada Hobbit. Nak tengok cerita ini kena beli pop corn saiz Large kerana cerita ini hampir 3 jam. Dan ada babak-babak yang ada perlahan. Kalau ada yang tak faham mungkin akan membosankan. Tapi bagi saya ok, kerana ia ingin menceritakan asal usul cerita ini sebelum The Lord of Ring. Jadi kena sabar dan fokus.. fokus... 


The Hobbit: An Unexpected Journey adalah 2012 fantasi pengembaraan filem yang diarahkan oleh Peter Jackson. Ia adalah pertama tiga bahagian filem adaptasi novel 1937 The Hobbit oleh JRR Tolkien, The Desolation of Smaug and There and Back Again  disebabkan untuk melepaskan teater pada tahun 2013 dan 2014, masing-masing. Trilogi bertindak sebagai prequels Jackson  The Lord of the Rings film trilogy

Cerita ini ditetapkan di Tengah-bumi enam puluh tahun sebelum Tuhan of the Rings, dan bahagian filem yang diadaptasi dari yang Tolkien Lampiran adalah novel The Return of the King. Satu Perjalanan Unexpected memberitahu yang Hobbit Bilbo Baggins (Martin Freeman ), yang yakin dengan Gandalf wizard (Ian McKellen) untuk mengiringi 13 orang kerdil yang dipimpin oleh Thorin Oakenshield (Richard Armitage) atas usaha seluruh Tengah-bumi untuk menebus Gunung Lonely daripada Smaug naga. Filem ini ditayangkan di New Zealand pada 28 November 2012 dan telah dikeluarkan di peringkat antarabangsa pada 13 Disember 2012, di mana ia telah diterima bercampur reaksi kritikal positif.

Filem ini ditulis oleh Peter Jackson dan kolaborator lama beliau Fran Walsh dan Philippa Boyens, dan Guillermo del Toro, yang asalnya telah dipilih untuk mengarahkan filem sebelum meninggalkan projek pada tahun 2010.
Saya bagi 4 bintang untuk cerita ini
Photobucket

Tiada ulasan:

Catat Komen