TEMAN

Khamis, 7 Mac 2013

[TENGOK WAYANG] - Jack the Giant Slayer : Memang terbaik

Seronoknya dah lama tak tonton wayang. Kali ini isteri saya telah memilih untuk tonton cerita dogeng yang selalu didengar , dibaca dan ditonton ketika kanak-kanak dulu. Jack the Giant Slayer adalah movie yang kami pilih. 3D lagi tuh. 


Jack the Giant Slayer dahulunya bertajuk Jack Killer Giant adalah sebuah filem untuk tayangan 2013  berunsurkan fantasi pengembaraan, filem yang berdasarkan cerita dongeng, "Jack Killer Giant" dan "Jack & Beanstalk". Filem ini diarahkan oleh Bryan Singer dan bintang Nicholas Hoult, Eleanor Tomlinson, Stanley Tucci, Ian McShane, Bill Nighy dan Ewan McGregor dengan layar ditulis oleh Darren Lemke, Christopher McQuarrie dan Studney Dan. Filem ini menceritakan kisah Jack, farmhand muda yang mesti menyelamatkan puteri dari bangsa gergasi selepas secara tidak sengaja membuka pintu masuk ke dunia mereka.

Kisah ini bermula di sebuah Kingdom of Cloister , seorang kanak-kanak yag tinggal di ladang bernama Jack terpesona dengan kisah legenda Erik, iaitu raja purba yang mengalahkan tentera menyerang gergasi dari alam di langit dengan mengawal mereka dengan mahkota ajaib. Pada masa yang sama, Puteri Isabelle yang juga seorang kanak-kanak menjadi terpesona dengan legenda yang sama.

10 tahun kemudian, Jack pergi ke bandar untuk menjual kudanya untuk menampung kehidupan dan ladang pakciknya. Ketika dalam usaha menjual kuda pakcik nya, Puteri Isabelle telah diganggu dan Jack cuba mempertahankan maruah Puteri tersebut dari kumpulan samseng. Sementara itu, Tuhan Roderick kembali kepada kajian beliau, hanya untuk mendapati bahawa dia telah dirompak oleh sami. Sami menawarkan Jack beberapa biji kacang yang mempunyai kuasa sihir bahawa beliau (Sami) telah mencurinya dari Roderick sebagai cagaran bagi kudanya. Kembali di istana, Isabelle telah berbalah dengan bapanya, Raja Brahmwell, kerana dia mahu untuk meneroka kerajaan, tetapi dia mahu dia berkahwin Roderick. Dalam situasi yang lain pula bapa saudara Jack tegur dia untuk menjadi bodoh sebelum melontar kacang di atas lantai dan meninggalkan rumah.


Berazam untuk menjadi bebas, Isabelle telah keluar secara sembunyi dari istana dan bertujuan berteduh dari hujan di rumah Jack. Kerana ia hujan, salah satu daripada kacang mengambil akar dan tumbuh ke dalam beanstalk besar-besaran yang membawa rumah dan Isabelle ke langit sebagai Jack jatuh ke tanah.

Jack, Roderick dan temannya Wicke sukarelawan untuk menyertai kesatria raja, yang diketuai oleh Elmont dan kedua dalam arahan, Crawe, memanjat beanstalk dalam mencari Isabelle. Memandangkan mereka memanjat, Roderick dan Wicke memotong tali, sengaja membunuh beberapa kesatria. Di atas, mereka menemui alam gergasi dan membuat keputusan untuk berpecah kepada dua kumpulan, satu dengan Jack, Elmont dan Crawe, dan lain-lain dengan Roderick dan Wicke, tetapi tidak sebelum Roderick mengambil baki kacang dari Jack (walaupun Jack berjaya menyimpan satu untuk dirinya sendiri).

Kumpulan Jack terperangkap oleh gergasi, mereka semua telah menjadi tahanan dan ada yang terkorban kecuali Jack. Sementara itu, kumpulan Roderick pertemuan dua gergasi lain, sebagian buahnya dimakan Wicke tetapi sebelum mereka boleh melakukan perkara yang sama untuk Roderick, dia meletakkan mahkota ajaib.

Jack mengikut gergasi ke kubu kuat mereka di mana Crawe telah dibunuh oleh pemimpin berkepala dua gergasi, Fallon, dan mendapati Isabelle dan Elmont. Sebagai gergasi bersedia untuk membunuh seluruh tahanan mereka, Roderick berjalan dan memperbudakkan gergasi dengan mahkota tersebut. Beliau memberitahu gergasi bahawa mereka akan menyerang Kingdom of Cloister pada waktu subuh dan membolehkan mereka untuk makan Isabelle dan Elmont. Jack menyelamatkan Isabelle dan Elmont dari salah satu gergasi bersedia untuk memasak Elmont sebagai Roti Gulung Berinti Babi. Trio untuk membuat beanstalk, di mana Jack menyebabkan gergasi menjaga beanstalk untuk jatuh pinggir alam. Melihat tubuh gergasi, pesanan Brahmwell beanstalk ditebang untuk mengelakkan pencerobohan oleh gergasi.
Karekter  & scene ini tak ada dalam filem ini. hehehe

Jack dan Isabelle kepala turun beanstalk, manakala Elmont kekal untuk menghadapi Roderick. Elmont membunuh Roderick, tetapi Fallon mengambil mahkota sebelum dia boleh menuntut dan terpaksa melarikan diri ke bawah beanstalk. Jack, Isabelle, dan Elmont semua bertahan kejatuhan selepas beanstalk ditebang. Seperti yang semua orang kepala rumah, Jack memberi amaran bahawa gergasi menggunakan kacang Roderick untuk mewujudkan beanstalks untuk turun serang ke Bumi dan Kingdom of Cloister.

Gergasi mengejar Jack, Isabelle, dan Brahmwell ke dalam istana, di mana Elmont mengisi parit dengan minyak dan menetapkan ia pada api. Fallon jatuh dalam parit dan pecah menjadi istana dari bawah. Sebagai pengepungan berterusan, Jack Fallon menangkap dan Isabelle, tetapi Jack membunuh dia dengan membuang kacang akhir ke dalam kerongkong beliau, menyebabkan beanstalk untuk tumbuh dari dalam badannya. Jack mengambil mahkota dari Fallon dan menghantar gergasi kembali ke alam mereka.

Jack dan Isabelle berkahwin, dan memberitahu cerita gergasi untuk anak-anak mereka. Seperti masa berlalu, mahkota sihir direka ke Crown St Edward dan kini sedang diadakan di Tower of London.


p/s: saya suka mesej yang cuba disampaikan. Jangan terlalu percaya pada orang yang kita sangka boleh diharap kerana orang tersebut ada agenda tersendiri sekiranya dapat memerintah negara. Beliau akan mempergunakan musuh negara untuk menjatuhkan negaranya untuk kepentingan diri sendiri. Tapi beliau tak tahu, dengan mempergunakan musuh negara tersebut hanya memberi peluang pada musuh negara itu tikam beliau semula dan terus menerus cuba merampas dan menjajah negara.

Janganlah jadi menjadi pengkhianat negara.
Jangan pentingkan diri sendiri kerana inginkan nama, kuasa dan syok sendiri
Cuba bersatu padu dan jaga negara tercinta dari di jajah oleh penjajah semula tanpa kita sedari.

Selamat Menonton, sebuah filem yang amat saya syorkan untuk ditonton. 


Photobucket

Tiada ulasan:

Catat Komen